Fysiotherapie MuidenAfspraak maken
FysiotherapieAfspraak maken
Fysiotherapie Gooise MerenAfspraak maken

Aandoeningen

Heeft u last van onderstaande aandoeningen? Bij de specialisten van Fysiotherapie Naarden bent u in goede handen!

HoofdpijnKniePolsHeupRugSchouderVoetTenniselleboogOsteoporoseArtroseReumaWhiplash – CVA

Hoofdpijn

In het algemeen wordt onder hoofdpijn het volgende verstaan: pijn in en rondom het hoofd, inclusief pijn achter de ogen en pijn in het gebied tussen de nek en het achterhoofd.

Veelal is hoofdpijn een niet ernstige aandoening die na een paar uur of na een dag vanzelf weer verdwijnt. Echter zijn er een aantal soorten hoofdpijn die meer aandacht verdienen.

Deze staan hier beschreven.

hoofpijn
knie

Knie

De knie bestaat uit 3 botstukken, het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). Het kniegewricht wordt verstevigd door een aantal banden; de ligamenten. Deze bestaan uit lagen sterk bindweefsel. Het kniegewricht heeft een binnenband (mediale band) en een buitenband (laterale band). Deze banden zorgen voor de zijdelingse stabiliteit van het gewricht.
De voorste- en achterste kruisband liggen centraal in de knie en lopen gekruist. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar voren schuift en de achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar achteren verschuift.

Lees hier verder over knie-aandoeningen.

Pols

De pols is een complex gewricht dat bestaat uit acht handwortelbeentjes die in twee rijen gerangschikt zijn. Tussen alle handwortelbeentjes, de onderarm en middenhandsbeentjes zitten banden. Er zijn veel verschillende de polsaandoeningen. Veel voorkomende aandoeningen zijn een “Ganglion” en het “Carpale tunnelsyndroom”.

Lees hier meer over polsaandoeningen.

Pols
heup

Heup

Het heupgewricht is het grootste dragende gewricht van het lichaam. Met een gezond heupgewricht kan iemand zonder pijn lopen, hurken en draaien. In het heupgewricht komen het dijbeen (femur) en het bekken bij elkaar. Het dijbeen is aan de bovenkant bolvormig en wordt “dijbeenkop’’ genoemd. Deze kop valt in een holte van het bekken, de heupkom. Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht.

Lees hier meer over heupklachten.

Rug

Circa 80% van alle mensen in westerse landen krijgt vroeg of laat last van lage rugpijn. Rugpijn wordt meestal veroorzaakt door lichamelijke overbelasting, bijvoorbeeld door het tillen van een te zwaar gewicht onder een verkeerde lichaamshouding.

Lees hier meer over rugklachten.

Rug
Schouder

Schouder

Het schoudergewricht bestaat uit drie botstukken, het sleutelbeen (clavicula), het schouderblad (scapula) en de bovenarm (humerus). De bewegingen in het schoudergewricht worden in vier gewrichten gemaakt.

Lees hier meer over schouderklachten.

Voet

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen de voet en het onderbeen. Om het gewricht heen zitten banden en een kapsel. Deze zorgen voor stevigheid en geleiden de bewegingen in het gewricht.

Lees hier meer over voetklachten.

Voet
Tennis Elleboog

Tenniselleboog

De tenniselleboog is een veel voorkomende blessure. Deze blessure komt niet alleen, zo als de naam doet vermoeden, bij tennissers voor.
De tenniselleboog is een overbelastingssyndroom. Dit houdt in dat de pees van de onderarmstrekspieren is overbelast. Deze spieren lopen over het polsgewricht en hechten aan op de buitenkant van de elleboog.

Lees hier meer over tenniselleboog.

Osteoporose

Osteoporose is een tekort aan deosteoïd in het bot. Hierdoor is het bot vele malen brozer en ontstaan er zeer snel breuken in het bot. Ook neemt het volume van het bot af. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld vervormingen van de wervelkolom ontstaan.

Eén op de vier vrouwen onder de zestig jaar heeft osteoporose. Op tachtigjarige leeftijd heeft de helft van de vrouwen osteoporose. Bij mannen is deze aandoening vrij zeldzaam.

Lees hier meer over Osteoporose.

Osteoporose
Artrose

Artrose

Ook wel artrosis deformans genoemd is een degeneratie (achteruitgang) van het gewricht bijvoorbeeld door slijtage.
Artrose kan ontstaan na een botontsteking aan of in het gewricht. Artrose is een degeneratief proces dat het kraakbeen in het gewricht aantast en op ten duur kan laten verdwijnen.
Artrose vindt meestal plaats in de knieën, heupen en de lage wervels.

Lees hier meer over artrose.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen aan het bewegingsapparaat: gewrichten, pezen, banden en spieren. Er zijn maar liefst 200 verschillende soorten reuma. De meest voorkomende vormen van reuma zijn artrose en artritis. “Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuun ziekte die zich manifesteert door ontstekingen in gewrichten.”

Lees hier meer over reuma.

Reuma
Cerebro Vasculair Accident

CVA

CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident, een ongeluk in een hersenbloedvat. Een CVA wordt ook wel een beroerte of herseninfarct genoemd en treft iemand meestal geheel onverwacht. Bij een beroerte raakt de bloedvoorziening van de hersenen plotseling verstoord. Door deze verstoring krijgt een bepaald hersengedeelte geen zuurstof- en voedselrijk bloed toegevoerd. De hersencellen kunnen dit maar kort verdragen.

Lees hier meer over CVA.

Whiplash

Whiplash betekent letterlijk zweepslag wat staat voor spierscheur. Dit is eigenlijk een verkeerde omschrijving omdat in meeste gevallen de rug en nek problemen geven. Een whiplash ontstaat meestal na een ongeluk waarbij de rug en schouders naar voren geduwd worden, terwijl het hoofd achterblijft. Wat er op dat moment precies beschadigd, is nog steeds niet goed aangetoond.

Lees hier meer over whiplash.

Whiplash

Contactgegevens

Telefoon: 035-6942190
E-mail: info@fysiotherapienaarden.nl