voetpijnAfspraak maken

Voet

Verstuiking

Bij een verstuiking rekken de enkelbanden op of scheuren. De bloedvaatjes die hier zitten scheuren ook. Dit zorgt voor een flinke zwelling van de enkel. Een verstuikte enkel doet in het begin vaak veel pijn wat lopen bemoeilijkt. Dit is normaal en heeft als functie dat de enkel genoeg rust krijgt om te herstellen.

Herstel

Een enkelverstuiking herstelt over het algemeen vanzelf, als de enkelbanden gescheurd zijn wordt er op de eerste hulp van het ziekenhuis een gipsverband aangelegd. De enkel wordt in een zodanige stand gegipst dat de gescheurde banden weer dicht bij elkaar komen. Als het gips er na ongeveer drie weken af gaat is de enkel nog wel gevoelig. Het is noodzakelijk dat tijdens het sporten of andere hoge inspanningen de enkel wordt ondersteund door bijvoorbeeld tape of een enkelbandage. De enkel is zeker de eerste maand nog zeer instabiel. De kans dat er de eerste weken door heen gegaan wordt is groot. Dit is niet alleen zeer pijnlijk maar vertraagd ook het herstel proces.

Eerste hulp bij enkel klachten

Koel de enkel direct na het trauma minstens 30 minuten met m.b.v. een ijspakking. Dit vermindert de zwelling en de pijn. Zorg voor voldoende rust, zeker de eerste 2 á 3 weken. Ga langzamerhand steeds meer lopen maar forceer de enkel niet. Het is belangrijk dat de enkel na de rust fase van 2 á 3 weken weer wordt belast. Als er geen belasting is ontstaan er zwakke plek op de plaats van het letsel. Ook na verloop van tijd kan de enkel wat dik worden of warm aanvoelen dit is een teken van overbelasting. Koel de enkel de eerste 2 á 3 weken dagelijks, het liefst aan het eind van de dag. Hierdoor zal de pijn verminderen.
Als de enkel na 3 weken nog dik is, is het raadzaam een specialist op te zoeken.

De fysiotherapeut

Als er na 2 á 3 weken nog steeds sprake is van flinke zwelling of de enkel is na 5 weken nog steeds zeer gevoelig en voelt instabiel aan is het raadzaam om naar de fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut zal zich richten op het verminderen van de zwelling d.m.v koudetherapie en bewegingstherapie. Bij verzwakte enkelbanden worden er oefeningen gedaan voor het versterken van de spieren en banden rond het gewricht.

Patiënteninformatie bij tape

De belangrijkste aanwijzingen:
Met een enkel die is ingetapet moet men in principe normaal kunnen lopen. Het is van zeer groot belang dat de voet juist wordt afwikkelt. Vermijd “mank” lopen en tracht de voet recht naar voren neer te zetten; De tape dient droog te blijven tijdens het douchen. Een optie is een plastic zak om de voet met een elastiekje er omheen;Als de tape te strak zit of te veel jeukt, is het verstandig de behandelende fysiotherapeut te raadplegen;

Enige nuttige oefeningen:
a. Staan (los) op het aangedane been. Dit is een evenwichtsoefening; b. In zit, de enkel zo ver mogelijk optrekken en zo ver mogelijk naar
beneden bewegen;
c. Voet rollen over een fles.
De fysiotherapeut kan, naast tapen ook andere therapievormen toe passen.
In het algemeen wordt de tape na tien dagen verwijderd. Dan wordt opnieuw bekeken, of nogmaals ingetapet moet worden. In sommige gevallen kan dit meermalen nodig zijn.

Raadzaam:
Indien de tape klachten geeft en de therapeut is niet bereikbaar verwijder dan zelf de tape en neem zo spoedig mogelijk contact met de therapeut op.

Contactgegevens

Telefoon: 035-6942190
E-mail: info@fysiotherapienaarden.nl