KniepijnAfspraak maken

De Knie

Artrose in de knie

Artrose in de knie:
De knie bestaat dus uit 2 botuiteinden die bekleed zijn met kraakbeen. Als dit kraakbeen beschadigd is, kan er sprake zijn slijtage. Slijtage komt het meest voor in de knie en wordt ook wel artrose genoemd.

Soms is hiervoor een duidelijke oorzaak:
Een eerdere scheur in de meniscus;
Een beschadiging van de kruisbanden;
Een traumatische beschadiging van kraakbeen;
Een stand afwijking van de onderste delen van het lichaam.

Als de oorzaak van artrose bekend is, praten we over secundaire artrose. Is er geen aanwijsbare oorzaak, dan wordt spreken we van primaire artrose.De meeste patiënten zijn ouder dan 50 jaar. Bij secundaire artrose kunnen zij ook jonger zijn.

Symptomen:
Pijn staat op de voorgrond en neemt toe bij bewegen. Hierdoor is de loopafstand beperkt. Na een periode van rust voelt de knie stijf en pijnlijk aan. De knie kan gezwollen zijn en de patiënt hoort de knie kraken. Als er een zwelling aanwezig is, leidt dit ook tot een bewegingsbeperking. De zwelling heeft een kleine relatie met de ernst van de artrose. Het klachtenpatroon verschilt, de ene periode heeft de patiënt veel klachten en in de andere periode is de patiënt haast klachtenvrij.

Diagnose:
Het onderzoek bestaat uit een röntgenfoto: hierop zal de ernst van de slijtage te zien zijn. Meestal is de gewrichtspleet versmald. M.b.v de MRI wordt gekeken hoeveel vocht er aanwezig is in het gewricht. Ook de meniscus zal onderzocht worden op afwijkingen.

Knieprothese

Bij een vergevorderde slijtage van de knie wordt, vooral bij oudere mensen, overwogen het kniegewricht te vervangen door een prothese. Hierbij worden de versleten knievlakken vervangen door metalen kunstvlakken.
Een totale knieprothese bestaat uit een metalen bovenbeendeel (femurdeel) en een plastic onderbeen gedeelte (tibiadeel).
Soms wordt ook het gewrichtsdeel van de knieschijf (patella) vervangen door een polyethyleen patellaprothese.
Omdat de delen van de prothese los van elkaar worden geplaatst, is een goed en sterk bandapparaat nodig. Is dit niet meer aanwezig, dan is een prothese met een scharnier noodzakelijk. Knieprothesen worden veelal met botcement aan het bot gefixeerd.

Na de operatie zal de patiënt meestal weinig tot geen pijn meer voelen in het been. Vaak is een buiging tot 100 graden mogelijk. Het gewricht is stabiel en belastbaar.

Complicaties:
Slijtage van het polyethyleen, hierdoor kan de prothese loslaten;
Infectie, hierdoor kan de prothese ook loslaten;
Zenuwletsels en vaatletsels.

De meniscus

Het boven- en onderbeen scharnieren in de knie op twee gewrichtsvlakken. Deze gewrichtsvlakken worden ieder bedekt met een halvemaanvormige structuur van vezelig kraakbeen. Deze structuren worden de binnen- en buitenmeniscus genoemd.

De meniscus heeft drie functies:
Het vergroten van de gewrichtsvlakken;
Schokdemping;
Het versoepelen van de rol- en glijbeweging in de knie.

De meniscus is belangrijk voor het verdelen van de krachten van het bovenbeen (femur) over het onderbeen (tibia).
Vaak ontstaat letsel aan de meniscus als het lichaam draait en de voet geblokkeerd wordt. Hierdoor komt de knie in een uiterste stand en komen er abnormaal grote krachten op de meniscussen waardoor deze scheuren. Als er een klein stukje van de meniscus los komt in de knie, dan kan de knie ‘op slot’ raken. De knie kan dan zowel actief als passief niet meer worden bewogen. Dit is zeer pijnlijk.

Bij een gescheurde meniscus zijn de klachten afhankelijk van de grootte en de plaats van de scheur. Een veel voorkomende klacht is dat men het gevoel heeft door de knie zakken. Meestal moet er een operatie aan te pas komen om een duidelijke diagnose te kunnen stellen. Bij deze operatie wordt er gekeken of de meniscus gelijmd kan worden of zal moeten worden verwijderd.

Bij het verwijderen van de meniscus zal de kracht op een kleiner kraakbeenoppervlak worden uitgeoefend, waardoor een overbelasting van het kraakbeen optreedt. Het kraakbeen wordt zachter, gaat scheuren, vertoont rafels en wordt minder dik. Dit kan artrose tot gevolg hebben.
Meniscusruptuur:
De twee meniscussen in de knie bestaan uit vezelig kraakbeen. De binnenste meniscus heeft een c-vorm en de buitenste meniscus heeft meer een o-vorm.
Een meniscus ruptuur is een scheur in de meniscus.
Oorzaken:
Het treedt het meest op wanneer vanuit een gebogen stand (flexie) ook een draaiende (rotatie) beweging wordt gemaakt. Dit verklaart waarom het vaak bij voetballers voorkomt. Ook kan het ontstaan bij een ernstig trauma, zoals bijvoorbeeld een val of een trap tegen het been.
Soorten rupturen
De bucket handle:
Een verticale scheur in de lengte van de meniscus (van voor naar achteren). De meniscus bestaat dan uit een deel wat normaal vastzit aan het kapsel en een deel dat alleen aan het voor en achter zijde van de meniscus vastzit. Het laatste deel kan aan de rest van de meniscus blijven liggen, maar het kan ook bewegen naar het centrale gedeelte van de knie. De knie verliest dan een deel van zijn bewegelijkheid en raakt op slot.
Flapscheur:
Een scheur in de lengte waarbij de meniscus nog maar aan één deel vastzit.

Kruisband letsel

Instabiliteit voorste kruisband:
Bij een scheur van de binnenste knieband wordt bij het doordraaien van het been de voorste kruisband afgescheurd. Er treed dan een blijvend, onherstelbaar letsel op. Het hechten van de band heeft geen zin omdat de voorste kruisband nooit meer zijn lengte en kracht terugkrijgt. Na dergelijke behandelingen heeft het ene deel van de patiënten geen klachten meer en bij het andere deel wordt de knie instabiel.
Diagnose:
In de acute fase is het moeilijk om de diagnose voorste kruisbandruptuur vast te stellen. Dit komt door de pijn en de zwelling in het gewricht.
Instabiliteit van de achterste kruisband:
De achterste kruisband is een zeer sterke band die alleen scheurt onder forse krachten. Een ruptuur kan optreden na een dashboardtrauma; Vanuit een gebogen houding van de knie wordt de knieschijf (patella) naar achteren geduwd ten opzichte van het bovenbeen, zoals bij een frontale aanrijding bij een auto-ongeluk.
De achterste kruisband kan ook scheuren bij een geforceerde overstrekking van de knie.
Bursitis:
De bursa prepatellaris is een slijmbeurs dat ervoor zorgt dat de huid gemakkelijk over de knieschijf kan glijden bij het buigen. Als dit ontstoken of geprikkeld raakt, ontstaat er een zwelling op de knieschijf.Oorzaken:
Het komt veel voor bij mensen die veel op hun knieën zitten, zoals stratenmakers, schoonmakers en huisvrouwen
Symptomen:
– Zwelling
– Pijn

Contactgegevens

Telefoon: 035-6942190
E-mail: info@fysiotherapienaarden.nl